Η πιο αξιόπιστη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης

Στο OPTIMA DIAGNOSTICS που λειτουργεί στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, έχουμε εγκαταστήσει το οστεοπυκνόμετρο Hologic Discovery διπλής φωτονιακής απορροφησιομέτρησης (DXA).

Μέχρι και σήμερα, η μέτρηση οστικής πυκνότητας με διπλή φωτονιακή απορροφησιομέτρηση (DXA) παραμένει η πιο αξιόπιστη εξέταση για την παρακολούθηση της οστικής μάζας και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα. Έτσι, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Η οστεοπόρωση άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια και έχει αναγνωριστεί ως μείζον πρόβλημα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στην αύξηση της συχνότητας της νόσου συμβάλλουν η αύξηση του μέσου όρου ζωής και η μετακίνηση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Optima ostiki piknotita S1

Στην Ευρώπη το 1990 ο πληθυσμός άνω των 65 ετών ήταν 68 εκατομμύρια, ενώ το 2050 υπολογίζεται ότι θα είναι 133 εκατομμύρια. Αυτή η αλλαγή στη ηλικία του πληθυσμού θα αυξήσει τον αριθμό των καταγμάτων του ισχίου από 1.7 εκατομμύρια που ήταν το 1990 σε 6.3 εκατομμύρια το 2050.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 438.000 ασθενείς παθαίνουν ένα οστεοπορωτικό σπονδυλικό κάταγμα, ενώ υπολογίζεται ότι το 2050, 37 εκατομμύρια ασθενείς θα έχουν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη. Στην Ευρώπη κάθε 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα κάταγμα εξαιτίας της οστεοπόρωσης.

Optima ostiki piknotita S2

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να γίνει στη σπονδυλική στήλη, στο ισχίο, ή και στα δύο, ανάλογα με την κρίση του γιατρού.

Η εξέταση γίνεται:

  • Σε όλες τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας μέχρι των 65 ετών που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για οστεοπορωτικό κάταγμα
  • Σε όλες τις γυναίκες άνω των 65 ετών, ανεξάρτητα από τους παράγοντες κινδύνου που παρουσιάζουν
  • Σε όλες τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα (για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να προσδιοριστεί η βαρύτητα της νόσου)
  • Σε όλες τις γυναίκες που θα υποβληθούν σε θεραπεία για οστεοπόρωση, εάν η οστική πυκνομέτρηση πρόκειται να βοηθήσει στην απόφαση
  • Σε όλες τις γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Σε άνδρες που έχουν παθολογικό νόσημα συνδεόμενο με οστεοπόρωση
  • Σε γυναίκες και παιδιά που έχουν έναν από τους παραπάνω παθολογικούς λόγους

Για την εξασφάλιση της αρτιότητας της εικόνας και την απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προδιαγραφές ακτινοπροστασίας πραγματοποιείται μηνιαίος έλεγχος από την ακτινοφυσικό του εργαστηρίου μας.

Καλέστε μας για να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας ή για να κλείσετε το ραντεβού σας.